Zorgverzekering 18 jaar

Veelgestelde vragen

Ben ik in het buitenland verzekerd?

De verplichte basisverzekering zorgt ervoor dat iedere Nederlander (die in Nederland woont of werkt) verzekerd is voor de medische kosten die hij of zij maakt. Maar wat nou als je naar het buitenland gaat? Ben je dan nog wel goed verzekerd? Lees hier meer.

Op vakantie of bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland? Dan loop je dezelfde of soms nog meer risico op gezondheidsproblemen. Natuurlijk wordt je ook in het buitenland geholpen als er iets echt niet goed met je gaat, maar veel zorginstellingen willen wel eerst weten wie je bent en waar je verzekerd bent voordat ze zorg gaan verlenen. En jij wil natuurlijk wel weten waar je financieel aan toe bent mocht er iets gebeuren. Daarom is het verstandig een EHIC bij je te dragen als je naar het buitenland gaat.

EHIC, wat is dat?

De ECHI staat voor de ‘European Health Insurance Card’. Deze kaart krijg je elk jaar van je zorgverzekeraar en je polisnummer staat erop. De buitenlandse zorgverleners kunnen hierdoor makkelijk de status van je zorgverzekering opvragen. Je wordt op die manier veel sneller geholpen en je kunt de kosten daarna (gedeeltelijk) terugkrijgen van je zorgverzekeraar.

De EHIC is (zoals de naam al zegt) een Europese kaart, maar het helpt zeker om hem ook buiten Europa mee te nemen. Check wel even voordat je weggaat met je zorgverzekeraar (en wellicht je reisverzekering) hoe de zorg er in verschillende landen precies aan toe gaat en hoe je gedekt bent. Op die manier ben je optimaal voorbereid en kun je niet voor verrassingen omen te staan.

Moet ik een EHIC hebben?

De EHIC is niet zoals een basisverzekering iets verplichts. Wel kan je de kaart gratis aanvragen. Sommige zorgverzekeraars sturen hem ook gewoon elk jaar naar je op. Als je plannen hebt om naar het buitenland te gaan neem dan even contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie. Het ergste wat er kan gebeuren als je in het buitenland ziek wordt is dat je problemen krijgt bij het ziekenhuis of de dokter omdat ze je niet willen helpen omdat ze denken dat je niet verzekerd bent. Ga dus goed voorbereid op reis!

 

Zorgverzekering 18 jaar

Meer artikelen