Zorgverzekering 18 jaar

Veelgestelde vragen

Hoe stap ik over van zorgverzekering?

Hoewel veel mensen er af en toe over denken om te veranderen van zorgverzekering, wordt er over het algemeen gedacht dat het erg lastig is om van zorgverzekering te veranderen. Allereerst, waarom willen mensen veranderen van zorgverzekering? Dit kan zijn om een heleboel verschillende redenen. Wellicht is een andere verzekering voor jou goedkoper, kan je niet alles online regelen, of vind je de klantenservice gewoon niet vriendelijk genoeg. Dat kan allemaal! Het maakt dan ook niet zoveel uit wat de reden precies is, maar je moet wel goed opletten wat de voorwaarden zijn voor het overstappen van zorgverzekering.

Hierover heeft de overheid verschillende wetten gemaakt. We zullen hier enkele van die regels doornemen.

Zo heeft bijvoorbeeld iedereen met een zorgverzekering het recht om over te stappen. Maar voor de basisverzekering geldt dat dit aan het einde jaar moet gebeuren, voor 1 januari. Je maakt dan op 1 januari officieel de overstap naar je nieuwe zorgverzekeraar en wordt gedekt onder de polisvoorwaarden van die verzekering.

Het opzeggen van je huidige verzekering

Als je over wilt stappen van verzekering is het belangrijk om allereerst je huidige verzekering op te zeggen. Dit moet meestal schriftelijk gedaan worden en binnen de termijn die genoemd wordt in de polisvoorwaarden. Dit geldt voor de basisverzekering. Aanvullende verzekeringen kun je in principe elke dag opzeggen, maar check hier wel je specifieke polisvoorwaarden voor. Er zijn geen landelijke regels, maar het kan zijn dat de regels per zorgverzekeraar verschillen.

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

Hoe en wanneer? Aangezien iedereen in Nederland verplicht is een zorgverzekering te hebben, is het nadat je jouw huidige verzekering hebt opgezegd verplicht om gelijk een nieuwe af te sluiten. Hier heb je een maand de tijd voor. Als je binnen de maand een nieuwe zorgverzekering hebt dan ben je ook in de tijd dat je aan het zoeken bent gewoon gedekt. Dit komt dan omdat de nieuwe zorgverzekeraar je verzekering in laat gaan met terugwerkende kracht.

Heel belangrijk om te onthouden is die termijn van 1 maand. Als je hierna een zorgverzekering afsluit en er gebeurt iets met je in de tussentijd, dan kan het goed zijn dat je niet gedekt bent. Dus zorg dat je ten eerste aan de wettelijke eisen voldoet en ten tweede dat je zelf goed gedekt bent.

 

Zorgverzekering 18 jaar

Meer artikelen