Zorgverzekering 18 jaar

Veelgestelde vragen

Wanneer moet of kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Veranderen van zorgverzekeraar kan 1 keer per jaar aan het eind van het jaar. Ieder jaar in november maken de zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend en dat is dan ook het moment om te kijken of je kunt of wilt overstappen. Je kunt verschillende zorgpremies en verzekeringen vergelijken en je besluit nemen. Je hebt dan tot 1 januari de tijd om je huidige zorgverzekering stop te zetten en een andere af te sluiten. De enige twee stappen die je hoeft te nemen zijn dus je huidige verzekering stopzetten en een nieuwe af te sluiten. Doe dit wel binnen een maand zodat je altijd verzekerd bent en geen boete krijgt.

Niet overstappen

Blij met de prijs, dekking en service van je zorgverzekeraar? Je hoeft dan niet over te stappen. In tegendeel: je zorgverzekering wordt automatisch verlengd. Lekker makkelijk dus!

Zorg ervoor dat je geen betaalachterstand hebt

Als je een nieuwe zorgverzekering af wilt sluiten is het belangrijk dat je de oude netjes afsluit. Dit houdt ook in dat alle kosten betaald moeten zijn. Als je een betaalachterstand bij je oude zorgverzekeraar hebt kan je geen nieuwe afsluiten.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn enkele gevallen waar je tussendoor je zorgverzekering stop kunt zetten, kunt aanvragen en van verzekeraar kunt veranderen. Het gaat hier om de volgende gevallen:

  1. Wanneer je überhaupt niet verzekerd bent
  2. Wanneer je 18 jaar wordt
  3. Wanneer je voor een tijd in het buitenland bent geweest waar je geen Nederlandse zorgverzekering had en je nu weer in Nederland gaat wonen
  4. Wanneer je via je werk een collectieve zorgverzekering had, maar je werksituatie gaat veranderen waardoor je geen recht meer hebt op de collectieve verzekering
  5. Wanneer je gaat scheiden
  6. Wanneer je militair was met een militair dienstverband. Als je niet meer actief bent als militair en nu toch een verplichte zorgverzekering aan moet gaan.

 

Zorgverzekering 18 jaar

Meer artikelen